De één noemt het Stade de France kil, te groot en onpersoonlijk. Voor de ander is het een indrukwekkend architectonisch hoogstandje en een voetbaltempel waar in relatief korte tijd al zo veel geschiedenis is geschreven. Hoe dan ook, een thuiswedstrijd van Frankrijk in Saint-Denis is in vele opzichten toch wel de moeite waard.
Stade de France
Toen het WK van 1998 aan Frankrijk werd toegewezen groeide ook de wens van een groot, nationaal stadion. Interlands van de Franse nationale ploeg werden tot dan toe gespeeld in het Parc des Princes, en dat vond men toch wat te min om rondom een WK aan de wereld te tonen. Dus werd het Stade de France gebouwd, niet in Parijs zelf maar in voorstad Saint-Denis. Een stadion voor 80.000 fans, een landmark langs de A1 die vanuit Parijs naar het noorden loopt. En indrukwekkend is het, met z’n vrijwel ronde vorm, het dak dat als een schijf boven de tribunes lijkt te zweven en de kenmerkende pylonen er bovenop. Toch zijn er ook wel kritiekpunten. Het voelt soms wat koud en kil aan en je zit er vrij ver van het veld.
WK 1998
Als het enige en grootste stadion van het WK was het natuurlijk dé blikvanger van het toernooi, en uiteraard de locatie van de openingswedstrijd én de finale. Voor Frankrijk kreeg het toernooi het gedroomde slot, een finale tussen het gastland en Brazilië, de meest toonaangevende ploeg van het moment. Frankrijk won aan de hand van Zinedine Zidane met 3-0, en dus heeft het stadion voor veel Fransen toch een magische status.
Decor van tal van grote finales
Ook na het WK is het Stade de France regelmatig het decor geweest van een grote finale. Zo werd Portugal er in 2016 Europees kampioen door uitgerekend Frankrijk te verslaan, werden er al drie Champions League-finales gespeeld en is het sinds de opening ook de plek waar de Franse bekerfinales plaatsvinden.
Stade de France Boulevard
Geïnspireerd door de beroemde Walk of Fame in Hollywood heeft ook het Stade de France nu een eigen promenade vol sterren. Rondom het stadion vind je de hand- en voetafdrukken van grote voetballers, andere sporters en grote muzikanten die een grote wedstrijd of concert in het Stade de France hebben gespeeld.
De aanslagen van 2015
Naast een hoop mooie sportmomenten zit er ook een zwart randje aan het Stade de France. Toen er in november 2015 op verschillende plaatsen in Parijs aanslagen werden gepleegd, was ook het Stade de France - waar op dat moment een interland tussen Frankrijk en Duitsland werd gespeeld - een mikpunt. Live op de televisie kon heel Frankrijk de bommen buiten het stadion af horen gaan. Waar in heel Parijs maar liefst 137 doden vielen kon rond het stadion een groter bloedbad worden voorkomen, maar die avond en wedstrijd zal door geen Fransman vergeten worden.
PSG?
Toen het stadion gebouwd werd, was men alleen nog op zoek naar een vaste bespeler. Uiteraard werd er direct naar Paris Saint-Germain gekeken, maar die club vond het stadion te groot (ter vergelijking: het Parc des Princes heeft nog geen 50.000 plaatsen) en bovendien te ver van de binnenstad van Parijs. PSG is echter behoorlijk gegroeid sinds die tijd en dus is het plan wel weer nieuw leven ingeblazen door de Qatarese eigenaren van de club, maar er zal nog heel wat water door de Seine stromen voor het zover is.
Kaartjes
Voor thuiswedstrijden van Frankrijk kun je via de website van de bond relatief eenvoudig aan kaartjes kopen. Tip van ons: koop een plekje voor de onderste of middelste ring, want bovenin heb je een verrekijker nodig.
Bereikbaarheid
Met de ligging aan de A1 is het stadion perfect per auto bereikbaar, waarna je kunt parkeren in één van de parkeergarages rondom het Stade de France. Nog makkelijker is het om gebruik te maken van de RER, de trein. Neem op bijvoorbeeld het Gare du Nord van Parijs de RER B in noordelijke richting en binnen enkele minuten stap je uit bij 'La Plaine-Stade de France', waarna je nog een Wembley-achtige wandeling naar het stadion tegoed hebt.