Het Şükrü Saracoğlu Stadyumu van Fenerbahçe ligt in de prachtige wijk Kadıköy, waar op wedstrijddagen al vroeg een feestje wordt gevierd. Voetbal leeft in Turkije als nergens anders in Europa en de sfeer in het doorleefde voetbalstadion is overweldigend. Een aanrader voor iedere voetballiefhebber.
Şükrü Saracoğlustadion
Het Şükrü Saracoğlu Stadyumu is de thuishaven van de Turkse club Fenerbahçe. Van buiten oogt het niet heel spectaculair, maar het is wel een echt doorleefd voetbalstadion, met steile tribunes waardoor je als supporter dicht op het veld zit. Een wedstrijd bezoeken is een unieke beleving en rond het stadion begint de complete gekte al uren voor het eerste fluitsignaal.
De sfeer in het stadion is overweldigend. Overal gaan de fans los, springen ze, zwaaien ze met hun sjaals en zingen ze hun liedjes. Maar, het kan verkeren. De verwachtingen van de fans zijn hoog en als Fenerbahçe achterkomt kan het hele stadion stilvallen. De kleinere wedstrijden zijn lang niet altijd uitverkocht, maar tijdens de topwedstrijden zit het stadion stampvol.
De grond van het Şükrü Saracoğlu is heilig voor het Turkse voetbal. Dit is waar voor het eerst professioneel voetbal werd gespeeld in Turkije, en waar alle teams die meededen in de Istanbul Football League op speelden, inclusief stadsrivalen Galatasaray en Beşiktaş.
De grootste derby van Turkije
Fenerbahçe, van origine de arbeidersclub van de stad, is één van de grootste clubs in Turkije. De grote rivaal is het succesvolle Galatasaray, de oorspronkelijke eliteclub van Istanbul. Twee clubs in twee verschillende continenten in dezelfde stad. Fenerbahçe is de trots van het Aziatische Istanbul in deze ‘Intercontinentale derby’. Het is de wedstrijd waar heel het land naar uitkijkt en één van de felste rivaliteiten in Europa.
Standbeelden in het Kadıköy Yoğurtçu Park
In het Kadıköy Yoğurtçu Park naast het stadion van Fenerbahçe staan drie standbeelden van voetballers van de club. De eerste is van voormalig aanvoerder Alex de Souza die tussen 2004 en 2012 voor de Turkse club speelde en 136 doelpunten maakte in 245 wedstrijden. Het standbeeld, wat gemaakt is door fans van Fenerbahçe, werd gemaakt in 2012 terwijl Alex nog voor de club speelde.
Daarnaast staat er ook een standbeeld van Lefter Küçükandonyadis, die bekend staat als één van de beste spitsen aller tijden van zowel Fenerbahçe als het Turkse nationale elftal.
In 2021 kwam er een standbeeld bij van Can Bartu, die niet alleen als voetballer voor Fenerbahçe speelde maar ook als basketballer. Bartu was een legendarische speler voor Fenerbahçe en de eerste Turk die in een Europacup I-finale speelde, in 1962 namens Fiorentina.
Als je in het park bent, zoek dan ook naar het prachtige standbeeld van de Turkse schilder Fikret Mualla.
Wandel langs het water in Kadıköy
Fenerbahçe is gelegen in de wijk Kadıköy, waar de straten zelden leeg zijn en waar het de hele dag bruist. Op wedstrijddagen staan overal straatverkopers met sjaals, souvenirs en vlaggen. In de hoofd- en zijstraten van de wijk verzamelen zingende en toeterende Fenerbahçe supporters zich al vroeg voor de wedstrijd. Pak gerust je tijd om een wandeling door de prachtige wijk te maken. In Kadıköy kan je ook heerlijk langs het water wandelen. Wandel vooral door het Kadıköy Moda Sahil Parkı en het Kalamış Atatürk Parkı, waar de lokale mensen op zonnige dagen volop van de dag genieten.
Kaartjes
Kaartjes voor wedstrijden van Fenerbahçe kunnen enkel worden gekocht via Passo, de officiële verkoper van voetbaltickets voor alle wedstrijden in Turkije (inclusief competitiewedstrijden, Europese wedstrijden, bekerwedstrijden en vriendschappelijke wedstrijden). Je moet je registreren op Passo en een PASSOLIG kaart aanschaffen. Deze kaart heb je nodig om jouw wedstrijdticket te kopen en om het stadion binnen te komen. Tickets gaan meestal een week voor de wedstrijd pas in de verkoop. Bekijk de website van Passo voor meer informatie.
Bereikbaarheid
Vanaf de Europese kant van Istanbul is het Şükrü Saracoğlustadion makkelijk te bereiken via treinstation Söğütlüçeşme, dat naast het stadion ligt. Maar een aanrader is om van het Europese deel de ferry te pakken naar Kadıköy. Op wedstrijddagen kan deze ferry behoorlijk vol staan met zingende Fenerbahçe-fans. Vanaf terminal Kadıköy is het nog twintig minuten wandelen tot aan het stadion.
Als je je al aan de Aziatische kant bevindt kan je het stadion ook bereiken via metrostation Kadıköy, een klein kwartiertje lopen.
Beeld: Shutterstock