Het is vermoedelijk de meest uitgekauwde, maar ook meest klassieke voetbaltrip die er is: een bezoek aan Camp Nou en FC Barcelona. Toch blijft het iets magisch, zeker wanneer je in de Catalaanse hoofdstad durft af te wijken van de gebaande paden.
De glorie van Camp Nou
Het stadion moet in 2022 grondig worden verbouwd, maar Camp Nou zal vermoedelijk nooit aan magie verliezen. Alleen de naam al brengt miljoenen voetbalfans in vervoering. Het stadion is de laatste decennia uitgegroeid tot een vast onderdeel van een toeristisch weekendje naar Barcelona, niet ver achter de beroemde Sagrada Familia. Ook op niet wedstrijddagen is het er vaak druk, zeker in vakantietijd. Op het voorplein is een soort FC Barcelona-pretpark gebouwd met fanshops, toeristenkraampjes en mogelijkheden voor een rondleiding.
Voetballers spotten bij Hotel Sofia
Heb je een dringende behoefte om voetballers te spotten? Ga dan even langs bij het superdeluxe Hotel Sofia, iets ten noorden van Camp Nou, tegenwoordig onderdeel van het Hyatt-concern. Dit hotel geldt al decennialang als een officieus hoofdkwartier van FC Barcelona. Er worden geregeld contractonderhandelingen gevoerd: in de lobby krioelt het van de zaakwaarnemers en officials. Ook de spelers van Barcelona (en soms tegenstanders) verzamelen hier geregeld voor wedstrijden. Je kunt er ook als doorsnee toerist een kamer boeken, al heb je daar wel een stevige portemonnee voor nodig.
De boerderij van La Masía
Aan de noordkant van Camp Nou staat nog altijd de oude boerderij van La Masía, het oude hoofdkwartier van de beroemde jeugdopleiding van FC Barcelona. Een prachtig pand dat niet vrij toegankelijk is, maar het is zeker de moeite er even langs te lopen. De beeldentuin is fraai, de clubvlag en de Catalaanse vlag wapperen er trots, en de oude gietijzeren toegangspoort ademt historie. Ook mooi: de oude spelersbus in de voortuin.
NB. De jeugd van Barcelona speelt hier sinds 2011 niet meer. Het traint en speelt vrijwel consequent op het Ciutat Esportiva Joan Gamper, een groot en modern oefencomplex acht kilometer ten westen van Camp Nou. Ook daar staat een ‘La Masía’, maar dat is een eigentijds onderkomen voor jeugdspelers, gebouwd van glas.
Estadi Johan Cruyff
Pal naast de Ciutat Esportiva Joan Gamper het ‘tweede’ stadion van FC Barcelona: het Estadi Johan Cruyff, vernoemd naar de beste Nederlandse voetballer aller tijden. Het stadion is geregeld toegankelijk, aangezien de vrouwen- en hoogste jeugdteams van FC Barcelona hier vaak hun wedstrijden spelen. Het Estadi Johan Cruyff is niet groot en imposant, maar het is een volwaardig en sfeervol stadion. De kans bestaat dat Barcelona er tijdens de verbouwing van Nou Camp ook thuiswedstrijden gaat spelen. Houd het nieuws hierover goed in de gaten.
Groundhoppen in Barcelona
Wie véél stadions wil zien in een stad, gaat meestal naar Londen, maar ook in Barcelona valt genoeg te beleven. Uiteraard kun je naar het moderne stadion van Espanyol in Cornellà-El Prat, of naar het klassieke Olympische stadion op de berg Montjuïc. Maar ook het Camp Municipal Narcís Sala is een aanrader, het stadionnetje van UE Sant Andreu in het noorden van Barcelona. Het ligt heerlijk ingeklemd tussen de flats, vlakbij metrostation Onze de Setembre.
Messi en de supersterren
Lionel Messi is inmiddels van club verhuisd natuurlijk, maar zijn huis in de wijk Bellamar, in de heuvels van Castelldefels, heeft hij nog steeds. Ook veel andere topvoetballers van Barcelona wonen hier, vlakbij het strand en omgeven door privacy en luxe. Messi ging in Barcelona graag eten bij Argentijnse steakrestaurants in de buurt, zoals La Pampa aan de hoofdweg C-31, een klassieker in zijn genre. Ze schenken er ook de wijn ‘Leo’, een Malbec, vernoemd naar Messi.
Oneindig studeren op Barça
Houd je van lezen en voetbalgeschiedenis? Ga dan eens langs het ‘Centre de Documentació i Estudis FC Barcelona’ aan de Travessera de les Corts, 65-71. Een bibliotheek annex studiecentrum, geheel gewijd aan de beroemde voetbalclub. Het is uiteraard wel een grote pré als je Catalaans kunt lezen.
Kaartjes genoeg
Een groot voordeel aan een trip naar FC Barcelona: kaartjes zijn er vrijwel altijd genoeg, gewoon via de officiële clubwebsite. Wil je al maanden van tevoren zekerheid, of wil je specifiek naar de Clásico tegen Real Madrid? Dan kun je ook prima boeken bij gerenommeerde ticket- en reisaanbieders, zoals P1 Travel.
LET OP: In Spanje worden de exacte speeldatum en aanvangstijden altijd pas een paar weken van tevoren vastgesteld, door de grote invloed van de televisiezenders. Boek je reis daarom altijd ‘ruim’ rondom het weekend. Terugvliegen op maandag is aan te raden, zeker omdat Barcelona geregeld laat op de zondagavond speelt.
Bereikbaarheid
Naar Camp Nou reis je het best per metro. Aan de noordkant van Camp Nou zit station Palau Reíal, een halte op metrolijn 3. Aan de zuidkant zit halte Badal op lijn 5. Vanaf beide stations is het een paar minuten lopen naar de voetbaltempel.
Beeld: Shutterstock, BSR Agency