Het gebrek aan pure schoonheid in Belgrado wordt goed gemaakt door de artistieke muurschilderingen en de voetbalcultuur. FK Partizan is een van de grootste clubs uit de hoofdstad, spelend in het oude en intimiderende Partizanstadion dat verlaten oogt.
FK Partizan: het team van het leger
Belgrado zal niet de eerste vakantiebestemming op je lijstje zijn, maar voor de voetballiefhebber is er genoeg te beleven. Twee uiterst succesvolle clubs en een roemruchte derby, wat wil je nog meer? Servië is op z’n zachtst gezegd niet het meest welvarende Europese land en voetbal is de enige uitlaatklep van de gepassioneerde bevolking.
Het grootste deel van de stad is rood-wit, de kleuren van het grote Rode Ster, maar het zwart-witte gedeelte is net zo luid. Fudbalski Klub Partizan werd opgericht in de nadagen van de Tweede Wereldoorlog door een paar Joegoslavische soldaten. De Joegoslavische Partizanen vochten eerst tegen het fascisme in Spanje en versloegen vervolgens de nazi’s in eigen land.
Na Rode Ster is Partizan de succesvolste club in Servië met 44 nationale bekers in hun collectie. De club bereikte in 1966 de finale van de Europacup I, nadat het de halve finale had gewonnen van het Manchester United van George Best en Bobby Charlton. In de finale bleek Real Madrid te sterk voor ‘Parni valjak’ (The Steamrollers), de bijnaam die FK Partizan toentertijd vergaarde vanwege hun aantrekkelijke en efficiënte voetbal.
Broedplaats voor talenten
FK Partizan staat bekend om de jeugdopleiding. Vanaf de beginjaren had de club al een sterke focus op het opleiden van eigen talenten. Dit is tegenwoordig nog steeds het geval, hoewel het ook financieel de enige manier is om de kop boven water te houden. Partizan leidde in deze eeuw spelers op als Dušan Vlahović, Aleksandar Mitrović en Danko Lazović.
Partizanstadion
Als je de advertenties en de moderne voorgevel negeert, oogt het Partizanstadion verlaten. De oude bruine betonnen bak heeft verroeste (maar geweldig grote!) stadionlichten. Als je een rondje om het stadion loopt, zal je overal muurschilderingen, graffiti en stickers vinden. Het heeft hierdoor een heel ruig en intimiderend gevoel. De ‘grafgravers’, zoals Partizan ook wel wordt genoemd, is een passende bijnaam voor de club, want het stadion wekt de vraag of je hier wel levend uit komt.
Muurschilderingen in Dorćol
Als je door de wijk Dorćol loopt, vallen de vele zwart-witte muurschilderingen je welicht wel op. Dorćol is de wijk van Partizan en de supportersgroep GTR heeft hier vele bijzondere muurschilderingen gemaakt. Niet alleen van legendarische spelers, maar ook van beroemdheden als Joe Strummer van The Clash, schrijver George Orwell en Morrissey van The Smiths. Allen hebben een connectie met Partizan. Orwell vocht samen met twee oprichters van Partizan in Spanje en Strummer was vroeger een grafgraver in Wales. De link met The Smiths is minder duidelijk, maar we kunnen hun liefde voor de Britse band niet kwalijk nemen. Eén van de mooiste muurschilderingen is die van Guyanees-Britse zanger Eddy Grant die met zijn lied ‘Belgrade’ een ode bracht aan de stad.
United Football Pub
Als je de muurschilderingen in Dorćol ontdekt, maak dan ook even een pitstop bij de United Football Pub: een gezellig voetbalcafé met sjaals van allerlei internationale clubs aan het plafond. Het is de perfecte plek om in het weekend of doordeweeks een wedstrijd op tv te zien.
Dragan Mance
23 dagen voor zijn 23ste verjaardag overleed Partizan-spits Dragan Mance in een verkeersongeval op weg naar de training. De tragische dood van de legendarische speler in 1985 maakte veel los bij de fans van Partizan. Zijn begravenis werd bijgewoond door zo’n 30.000 supporters. Mance is al knielend met zijn armen in de lucht vereeuwigd op zijn grafsteen in de begraafplaats Novo Groblje.
Kalemegdan
Kalemegdan is het populairste park van Belgrado. Je vindt er een aantal grote trekpleisters, zoals het Kalemegdan fort. Naast de muren van het fort liggen ook basketbalvelden met de logo’s van Partizan en Rode Ster, die beiden ook een bekende basketbaltak hebben.
Partizan Spirit Shop
Naast de officiële clubshop bij het stadion is er in het centrum van Belgrado nog een bijzonder Partizan-winkeltje. In de Partizan Spirit Shop verkopen ze vele originele Partizan-souvenirs en t-shirts met onder andere teksten van de muzikanten die ze graag hebben.
Groundhoppen in Belgrado
Benieuwd welke stadions er nog meer zijn in Belgrado? Bekijk dan zeker de SANTOS-reisgids op onze website. De Servische hoofdstad is namelijk een paradijs voor groundhoppers.
Tickets
Officiële tickets kunnen worden gekocht via Ticketline. Hou er wel rekening mee dat de website volledig in het Servisch is en geen Engelse pagina heeft. Het kan daardoor makkelijker zijn om tickets te kopen in het stadion. Het Partizanstadion is meestal niet uitverkocht, op de derby tegen Rode Ster na. Tickets voor de derby zijn iets makkelijker te verkrijgen in de grotere arena van Rode Ster, die de officiële tickets verkoopt via de eigen website.
Bereikbaarheid
Het Partizanstadion is makkelijk te bereiken met de tram. Trams 9, 10 en 14 stoppen allen bij de halte Oslobođenja, wat op loopafstand ligt van de thuishaven van Partizan. Het Rajko Matićstadion van Rode Ster is enkele honderd meters verwijderd van het Partizanstadion.
Beelden: Shutterstock