In de grootste stad van Schotland (maar niet de hoofdstad!) is voetbal prioriteit nummer één. Trotse fans, mooie historie en goed voetbal zijn redenen genoeg om een keer Celtic Park te bezoeken. Groots en groen, net zoals de club zelf.
Celtic FC
Sinds de oprichting van de Scottish Premiership in 2013, is Celtic zeven keer kampioen geworden. Alleen in het seizoen 2020/2021 was aartsrivaal Rangers te sterk. Onder het bewind van Brendan Rogers behaalde het zelfs ongeslagen een treble in 2016, met twee Schotse bekers en het kampioenschap. Celtic presteert Europees wat wisselvallig maar is in eigen land dé topclub.
Celtic Park
Het imposante stadion staat in het oosten van de stad, terwijl in het westen de thuishaven van Rangers te vinden is. Celtic Park is het grootste stadion van Schotland maar het zit eigenlijk altijd goed vol. Bij iedere thuiswedstrijd bedekken grote spandoeken de North Curve, waar de Green Brigade zit - de ultra's van Celtic FC.
Wanneer een zee van groen-witte supporters uit volle borst gaat zingen, is dat een heel speciale ervaring die je echt alleen maar in Celtic Park meemaakt. Zestigduizend Schotten, zo trots als maar zijn kan, die hun team duidelijk maken dat ze er zin in hebben. "When I see you, Celtic, I go out of my head, I just can't get enough!" Het aanstekelijke nummer krijg je de rest van de week niet meer uit je hoofd en het gevoel van een bevend stadion onder je voeten vergeet je al helemaal niet meer.
Mooiste parken ter wereld
Schotland staat ook bekend om haar fantastische parken, deze vind je ook gewoon in de buurt van de stad. De mooiste is het gigantische Pollok Country Park, dat werd uitgeroepen tot het beste park in Europa. Het Pollok House, de oude bruggen en de rivieren zijn het bekijken zeker waard. Ook Bellahouston Park is dichtbij.
The Old Firm
Het is een derby die je tegenkomt in ieder 'top tien' lijstje, maar we moeten eerlijk zijn: dat is met goede reden. De passie op het veld en in de tribunes tijdens Celtic - Rangers is een spektakel om mee te maken. The Old Firm speelt iedere keer weer als een dramafilm. Harde overtredingen, kansen over en weer met vaak een bloedstollend slotstuk. Voormalige managers van de twee teams hebben in het verleden al gezegd dat een tactisch plan vaak overboord gaat en het vooral draait om de eer van de stad Glasgow. Scott Brown, die elf-jaar aanvoerder was van Celtic, wordt ook wel 'Mr. Old Firm' genoemd.
Schotse en Ierse pubs
Bij zo’n klassiek Schots stadion zou je het niet verwachten, maar in de directe omgeving rondom Celtic Park valt weinig te beleven. Het is er grauw en kaal, met weinig lichtpuntjes en veel parkeerplaatsen. Aan London Road, aan de zuidkant van het stadion, vind je nog wel een aardig rijtje pubs, waaronder de Turnstiles Bar, maar je kunt beter naar het centrum van Glasgow gaan. The Hoops is een Celtic-hotspot, gelegen aan Gallowgate nummer 283. Door de sterke Ierse invloeden bij de aanhang van Celtic, zijn er (Ierse) pubs in overvloed. Let op: loop nooit in de clubkleuren van Celtic een Rangers-bar in, of andersom. De rivaliteit tussen groenwit en blauw zit extreem diep.
Politiek en religieus instituut
Waar aartsrivaal Rangers een bolwerk is van protestanten en Britse unionisten dweept de Celtic-aanhang met zijn Keltische, katholieke roots. Maak een uitstapje naar St. Michael’s Catholic Church in de nabije wijk Parkhead om het complete plaatje te snappen. De oprichters waren niet welkom in Schotland, werden met de nek aangekeken en hun familieleden veelal aan hun lot overgelaten. Tot op de dag van vandaag steunt de harde kern van Celtic onderdrukte gebieden. Op menig Europese voetbalavond is bijvoorbeeld op de tribunes de Palestijnse vlag zichtbaar, als gebaar van compassie.
Schots eten
Een maag van gewapend beton? Bezoek dan de eetkraampjes rondom het stadion. Hier serveren ze een soort grijze drab genaamd ‘haggis’, oftewel de ingewanden van een schaap. Een flinke culinaire uitdaging, maar dan voel je je wel even een echte Schot. Tik je ‘m weg met een Jameson-whiskey dan is het al wat beter te doen. De zogeheten ‘Killie pie’ lijkt smakelijker, maar wat voor vlees zich in de hartige pastei bevindt, is door het vaak onverstaanbare accent van de uitbaters lastig te achterhalen.
Kaartjes
Tickets voor een wedstrijd van Celtic kun je online aanschaffen via de officiële clubkanalen. Voor reguliere competitiewedstrijden is dat goed te doen, maar een membership is altijd aan te raden. The Celtic Ticket Office aan het stadion biedt ook uitkomst. Tot slot kun je nog langs kaartverkooppunten aan Sauchiehall Street en Argyle Street. Let op: de beroemde Old Firm is altijd uitverkocht. Hier ontkom je vaak niet aan de zwarte of ‘grijze’ markt, bijvoorbeeld via ticketsites zoals Stubhub en Viagogo.
Bereikbaarheid
Celtic Park ligt aan de oostkant van Glasgow. Vanuit het centrum gaan buslijnen 43 en 64 naar het stadion. Stap uit bij London Road. De bus doet er zo’n dertig minuten over. Als je met de trein komt, dan dien je uit te stappen bij station Dalmarnock of Bridgeton. Vanaf die haltes is het een kwartier lopen. Tussen de Celtic-fans is dat doorgaans een vrolijke bedoening.
Beelden: Shutterstock