In 129 jaar kwam er in Arnhem een bonte stoet aan eigenaren voorbij uit alle windstreken en werden er in de Gelredome de mooiste plannen ontvouwd. Maar de heimwee naar Nieuw-Monnikenhuize laat zich maar moeilijk verdrijven.
Nieuw-Monnikenhuize; van geliefde bouwval rest bronzen bal
Vermaard in het oude Vitesse-stadion Nieuw-Monnikenhuize, dat in 1999 werd gesloopt, was het ‘kwertje werme.’ Oudere fans wierpen dan met aansteker verwarmde muntjes naar beneden die door kinderen werden opgeraapt. Zodra het kind er zijn handen aan brandde, konden de toeschouwers op de staantribune hun lol niet op.
De herinnering aan het oude ter ziele gegane stadionnetje wordt elk jaar weer een beetje mooier. Nieuw-Monnikenhuize, fraai gelegen langs de glooiende Roosendaalseweg, viel op het laatst van ellende uit elkaar. Met houtje-touwtje skyboxen, gammele tribunedelen en weigerende lichtmasten (remember Vitesse-Braga). Een bronzen bal in een van de zijstraten bij de nieuwe woonwijk in De Geitenkamp is een aardig aandenken.
Borstbeeld en tribune voor ‘Theo pak ‘m terug’
De lokale legende Theo Bos had zoveel moeite met het afscheid van ‘Monnikenhuize’ dat hij een van de eerste huizen die op de plek van het stadion verrezen kocht. Van Bos zelf, die in 2013 op 47-jarige leeftijd overleed, staat op het hypermoderne trainings- en jeugdcomplex Papendal een borstbeeld, mogelijk gemaakt door de supporters die steevast ‘Theo pak ‘m terug’ riepen naar de voorstopper. In de Gelredome is de fanatiekste tribune naar hem vernoemd.
Poptempel als thuishaven
Voor het pure voetbalgevoel moet je in Gelredome (op acht minuten rijden van het centrum) goed zoeken. De argeloze bezoeker zal zich eerder in een poptempel of megatheater wanen. Bij de hoofdingang ligt een groots aandenken voor de vele concerten die Marco Borsato er gaf, en in de spelersopgang hangen foto’s van U2, Coldplay en Tina Turner.
34.000 stoeltjes was wat al te optimistisch ingeschaald door voormalig voorzitter Karel ‘Luchtkasteel’ Aalbers. Door een samenwerkingsverband met Chelsea, de uitstekende jeugdopleiding en de connecties van buitenlandse eigenaren was er meestal wel subtopvoetbal te zien in het multifunctionele stadion.
De trommelaars tussen de harde kern doen hun uiterste best de juiste sfeer te creëren, geholpen door het uitstekende opkomstnummer ‘Whatever you want’ van Status Quo. Vooral als streekrivaal NEC op bezoek komt of als Ajax of Feyenoord worden verslagen gaat het in dit voetbaltheater behoorlijk serieus los.
Hertog II
Het is een traditie inmiddels dat de Amerikaanse zeearend Hertog II (Hertog I overleed aan een schimmelinfectie) voor elke wedstrijd door het stadion vliegt naar zijn eenogige eigenaar. Deze act werd afgekeken van de Portugese topclub Benfica.
James Frostbrug: Lest we forget
Op de bovenarm van de Georgiër Guram Kashia, die de meeste eredivisieduels voor Vitesse achter zijn naam heeft staan, prijkt de tekst ‘Lest we forget’ boven een tekening van de James Frostbrug (niet te verwarren met de Vitessebrug). Deze brug was belangrijk bij de Slag om Arnhem tijdens de Tweede Wereldoorlog. Fans van Vitesse moedigden er de spelers aan voordat ze vertrokken naar de bekerfinale van 2021. De veteranen die de Slag om Arnhem meemaakten staan jaarlijks centraal tijdens de traditionele Airborne-wedstrijd.
Café De Schoof: zingende en wegduikende Vitesse-spelers
In dit café– type bruine kroeg - deed wijlen Dejan Curovic zijn bijnaam DJ Superstar eer aan achter de bar. De verhoging voor zijn meer gedrongen partner in crime Nikos Machlas staat er nog steeds. Het unieke van het café ‘m in het trapje naar een benedenruimte achterin. Mocht de trainer komen controleren welke spelers zo laat nog op stap waren dan was de trap een uitstekende ontsnappingsroute. Behalve voor Ferdi Vierklau. Die bleef gewoon zitten.
Klarendalseweg: snacks van Hofs, appelcider van Huntelaar
Van 1977 tot 2007 stopte bij snackbar Nieuw Klarendal (Klarendalweg 434) Vitesse-icoon Bennie Hofs zelf de frites, frikadellen en kipsaté in het vet. De opening werd verricht door Willem van Hanegem, de Feyenoorder die Hofs (wiens broer Henk en neef Nicky ook het eerste van Vitesse zouden halen) altijd moest schaduwen. Inmiddels zit er een taartenbakbar zoals bijna de hele straat in de volksbuurt flink verhipt is. Een aanrader is Sugar Hill waar Klaas-Jan Huntelaar wel eens neerstrijkt op het terras. Er wordt aldaar de door hem gefabriceerde appelcider verkocht, compleet met panini-plaatje als etiket.