Wees snel: het legendarische Stadio San Siro gaat over een paar jaar verdwijnen. Een extra reden om heel snel een voetbaltripje naar Milaan te plannen, bij voorkeur speciaal voor de Derby Della Madonnina. Niet onbelangrijk: kaartjes kopen voor Milan-Inter (of andersom) is een eitje.
San Siro, een tochtige prachtbak
Het kan er vreselijk waaien en tochten, het grijze beton overheerst, maar toch blijft San Siro één van de Europese voetbaltempels waar je ooit geweest moet zijn in je leven. Aangezien het legendarische Milanese stadion binnen een paar jaar wordt platgegooid, is het verstandig om vooral niet te lang te wachten. Als je er bent: loop vooral een keer via de beroemde cylindertrappen omhoog of omlaag. Het gaat tergend langzaam, maar het is een prachtig gezicht: die stroom van mensen in één vloeiende cirkelbeweging. Eenmaal binnen, snap je de magie van San Siro gelijk. Een betonnen kolos, maar wel een met een ziel dankzij zijn unieke architectuur.
De meest toegankelijk grote derby
Wat een bezoek aan Milaan extra aantrekkelijk maakt: een kaartje kopen voor AC Milan of Inter is geen enkel probleem. Zelfs de derby tussen beide grootmachten is eenvoudig te bezoeken, gewoon via de officiële clubsites, meestal zelfs een dag van tevoren nog. Vergeet alleen je legitimatie niet mee te nemen: in Italië vragen ze daar vaak naar bij voetbalstadions. De Derby Della Madonnina is een geweldige belevenis: supporters van beide clubs zitten op de lange zijdes vaak gebroederlijk naast elkaar, maar het kabaal in San Siro is overweldigend. De curva’s achter beide doelen pakken steevast uit met vuurwerk en schitterende spandoeken.
Heerlijke panini's, perfecte pizza's
San Siro ligt op een gigantisch, niet al te knus terrein, omringd door een aantal doorsnee woonwijken. Een voordeel is dat je je auto altijd wel ergens kwijt kunt in de omgeving, maar typische voetbalcafés zijn zeldzaam rondom het stadion (supporterscafé Baretto 1957 is een uitzondering). Gelukkig vind je op wedstrijddagen overal rond San Siro souvenirkramen en eetstalletjes. Het zorgt voor een echte voetbalsfeer, en volgens Italiaanse traditie is het culinaire niveau hoog. De panini’s en pizza’s zijn betaalbaar, maar hartstikke lekker, belegd met uitstekende mozzarella's en hammen. Neem voor de wedstrijd vooral een uurtje de tijd om lekker (staand) te eten tussen de voetbalfans. Shirtjes en souvenirs vind je overal om je heen.
Botinero, het restaurant van Javier Zanetti
De nieuwste aanwinst in de voetbalrestaurantsector in Milaan is van een levende Inter-legende, Javier Zanetti. Restaurant Botinero (Via San Marco 3) ziet er gelikt uit, een prachtige mix tussen een deftig restaurant en tegelijk oneindig veel foto's en schoenen van voetbalgrootheden, voormalige Interisti en natuurlijk Zanetti zelf. De ideale plek om op een wedstrijddag te lunchen of te dineren, maar zorg wel even dat je reserveert: zeker als Inter thuis speelt zit het al gauw vol.
Arena Civica Gianni Brera
Een absolute aanrader voor voetbalnostalgici tijdens een weekendje Milaan: de Arena Gianni Brera in het geweldige Parco Sempione in Milaan, op loopafstand van Botinero. Een klassiek stadion uit 1807 met een monumentale gevel, waar onder andere Inter tussen 1930 en 1958 veel grote wedstrijden speelde. Via het museum in het hoofdgebouw kun je het stadion bezoeken, maar er wordt vanaf 2021 ook weer gespeeld: ASD Alcione Milano uit de Serie D speelt er veelal zijn thuiswedstrijden. Een fraaiere plek is haast niet voor te stellen.
De bar van Alessandro Pistone
Alessandro Pistone, oud-speler van Internazionale, Everton en Newcastle United, runt tegenwoordig een uitstekend restaurant annex broodjeszaak in Milaan. Hij staat er gewoon achter de bar en in de bediening: Farinami aan de Piazza della Trivulziana. (Let op: medio 2021 was de zaak tijdelijk gesloten).
Casa Milan
Iets aan de noordkant van San Siro ligt Casa Milan, een modern en gelikt kantoorgebouw, dat dienst doet als hoofdkwartier van de roodzwarte club. Het ligt op loopafstand en heeft een fraaie clubshop én een fijn museum. Zo gedateerd als San Siro aanvoelt, ook in de skyboxen en ontvangstruimtes van het stadion, zo gelikt is Casa Milan.
Eten op stand naast San Siro
Wil je wat sjieker eten voor de wedstrijd, of juist erna, dan is Ristorante Canter een aanrader. Dit is het restaurant van de beroemde paardenrenbaan van Milaan, het Ippodromo San Siro, sowieso leuk om een keer te zien. Neem wel een dikke portemonnee mee, doe je nette schoenen aan, reserveer op tijd, maar het eten is voortreffelijk. Een goed alternatief in de buurt is TOP Carne, voor liefhebbers van perfect vlees. Leuk detail: één van de koks heeft een grote tatoeage van Marco van Basten op zijn onderarm.
Eten bij Clarence Seedorf
Ook een aanrader voor voetballiefhebbers met een ruim budget: restaurant Finger’s Garden aan de noordkant van Milaan. Bepaald geen typische voetbaltent, wel een stijlvol Japans restaurant, en al sinds 2004 eigendom van Clarence Seedorf. Met een beetje geluk tref je hier oud-spelers van AC Milan, of Clarence zelf.
Milanello, historische grond
Bijna net zo beroemd als San Siro is Milanello, het idyllische trainingscomplex van AC Milan, gelegen in het dorpje Carnago, ongeveer vijftig kilometer ten noordwesten van de stad. Het complex is niet zomaar toegankelijk, maar vanaf de Via Milanello krijg je een goede indruk. Bovendien is het niet ongebruikelijk om buiten de poorten te wachten tot de spelers van Milan klaar zijn met trainen. Een handtekening scoren is doorgaans geen probleem.
Huur een auto!
Dankzij Easyjet en andere budgetmaatschappijen ben je voor een habbekrats in Milaan. Wie met het vliegtuig naar Milaan gaat, en of je nu landt op Malpensa of Linate: huur vooral een autootje als je ook de omgeving wil zien, want de afstanden in Milaan zijn erg groot. Aan een taxi betaal je je blauw. Een huurauto biedt je bovendien de mogelijkheid om oefencomplex Milanello een keer te zien, al is het maar vanaf de buitenkant.
Toch met het openbaar vervoer? Metrostation San Siro Stadio is de westelijke eindhalte van metrolijn 5 en ligt vlakbij het stadion. Na de wedstrijd pak je één van de vele trams terug achter de Curva Sud richting het centrum.
Beeld: Giacomo Cosua, SANTOS, BSR Agency