Op amper een kwartiertje van de Nederlandse grens ligt één van de meest roemruchte traditieclubs van Duitsland: Borussia Mönchengladbach. De beroemde Bökelberg is inmiddels vervangen door het gloednieuwe Borussia-Park, maar in dit tamelijk lommerrijke deel van het Rijn-Ruhrgebied ruikt het naar voetbal.
Borussia-Park
Het Borussia-Park is een relatief nieuw stadion, gebouwd om aan alle wensen van de moderne tijd te kunnen voldoen. Voor de vele liefhebbers van het oude stadion was het even slikken, maar het gaf Gladbach wel de kans om de toeschouwersaantallen bijna te verdubbelen. Er passen bijna 55.000 toeschouwers in het Borussia-Park, dat van buiten weinig bijzonder oogt, maar van binnen een echt voetbalstadion is.
Op zoek naar de oude Bökelberg
De belangrijkste plaats uit de clubgeschiedenis is natuurlijk het Stadion am Bökelberg, gesloopt in 2006. Als je vanuit het stadscentrum de Bökelstraße neemt, vind je op de hoek met de Sachsenstraße het ‘Borussia Denkmal’ ter ere van het oude stadion. Maar er is meer. Ga de straat ‘In de Kull’ in en sla bij nr. 17 het voetpad aan de rechterkant in. Ineens sta je in een park dat qua vorm verdacht veel doet denken aan een stadion. De structuur van de noord-, zuid en westtribune van de goede, oude Bökelberg zijn bewaard gebleven. Ter hoogte van het doel aan de zuidzijde wappert een vlag met het clublogo trots in de wind. De middenstip - waar Allen Simonsen in 1977 zijn Ballon d’Or kreeg uitgereikt – ligt verscholen onder een grote, witte villa.
Eicken, geboortegrond van de club
De club mag dan al even uit de wijk vertrokken zijn, in stadsdeel Eicken liggen haar wortels en dat wordt niet vergeten. Op loopafstand van de Bökelberg ligt midden in de wijk de Eickener Straße, waar de herinneringen aan de glorierijke jaren zeventig levendig worden gehouden. Op de kruising met de Schwogenstraße staat een standbeeld ter ere van Herbert Wimmer, Berti Vogts en Günter Netzer, drie legendarische spelers uit die tijd. Op de hoek met de Thüringer Straße ligt de ‘Borussia Ball’, een bal van tien ton en 1.80m doorsnede, met alle door de club gewonnen prijzen in het opzetstuk gegraveerd.
Wanneer het feest is: de Alter Markt
In de jaren ’70 regen die Fohlen de prijzen aaneen: Maar liefst vijf landstitels, een DFB-Pokal en twee keer de UEFA Cup werden gewonnen. Traditioneel volgde dan een rondrit met een bus door de stad, met tienduizenden feestvierende mensen langs de route. Eindpunt van de zegetocht was het balkon van het politiebureau op de hoek van de Alter Markt en Rathausstraße. Voor de laatste keer dat de Alter Markt volstroomde moeten we alweer terug naar 2008, toen Gladbach promoveerde naar de Bundesliga.
Brauhaus Manamana
Ook zonder viering is de Alte Markt een aanrader, met op nr. 12 ‘Brauhaus Manamana’. De gevel, met een grote muurschildering van Günter Netzer met de DFB-Pokal zegt genoeg: dit is een echte Borussia-kroeg, al kun je er op wedstrijddagen ook plukjes uitfans vinden. Ga naar binnen en geniet van een overdaad aan sjaaltjes, shirtjes en natuurlijk de onvermijdelijke pullen (zelfgebrouwen) bier.
Lovers Lane
De al genoemde Günter Netzer is, samen met Jupp Heynckes, de beroemdste voetbalzoon van Mönchengladbach. Wanneer je bij Manamana de Waldhausener Straße inslaat, kom je op een van de uitgaansstraten van de stad waar in 1971 Netzer - dan pas 26 - discotheek Lovers Lane opende, op nr. 55. In de jaren dat de flamboyante nummer 10 de discotheek uitbaatte kon je er op zaterdagavond de ene na de andere beroemdheid tegen het lijf lopen, variërend van zanger Udo Jürgens tot ‘Kaiser’ Franz Beckenbauer en zelfs – toen Netzer eenmaal naar Spanje verhuisd was – de hele ploeg van Real Madrid.
Fanhaus
Geen zin om de stad in te gaan? Niet ver van het Borussia-Park zit het Fanhaus, op Gladbacher Straße 511. Het is een typische Duitse supportersbar, met lange tafels op het buitenterras, een kraam voor 'Curryworst mit Pommes' en onvermijdelijk harde Duitse rockmuziek.
Kaartjes
Kaartjes voor Borussia Mönchengladbach koop je eenvoudig via de officiële website van de club.
Bereikbaarheid
Neem bij Venlo de A73 en de A61 en na een kwartier doemt het Borussia-Park al aan je rechterhand op. Een gratis parkeertip: zet je auto op P7, de parkeerplaats het dichtst bij de snelweg. Het is dan iets verder lopen naar het stadion, maar na afloop kan het je uren aan wachttijd schelen.
Met het openbaar vervoer is het met de trein een halfuurtje van Venlo naar Mönchengladbach, waar je een pendelbus pakt. En met je wedstrijdkaartje reis je nog gratis ook.
Beeld: Shutterstock, BSR Agency, SANTOS