Een club die menig voetbalfanaat uit Nederland wel bezocht moet hebben, alleen al omdat het vanuit midden Nederland nog geen twee uur rijden is. Schalke 04, de club die vooral bekend staat om de vurige ‘Revierderby’ tegen Borussia Dortmund, heeft met de Veltins-Arena een van de modernste stadions uit Europa met een ouderwetse voetbalsfeer.
Gelsenkirchen nein, Schalke ja!
Eerlijk is eerlijk: Gelsenkirchen is niet echt een stad die het bezoeken waard is, simpelweg omdat een echt stadshart ontbreekt. Speuren naar sporen van de roemruchte voetbalclub Schalke in combinatie met een wedstrijd van de Königsblauen maakt de (vanuit Nederland korte) reis alsnog enorm waard. Veltins-pils drinken in het groen rond het stadion voor een wedstrijd is al een belevenis op zich.
Veltins-Arena
Toen het stadion in 2001 werd geopend, heette het nog de Arena AufSchalke. Deze naam was gebaseerd op de oude mijnwerkersgroet “Glück Auf”. Net als de GelreDome beschikt ook de Veltins-Arena over een uitschuifbaar dak en een verschuifbaar veld. Daardoor leent het stadion zich perfect voor andere evenementen, al gaat er natuurlijk niks boven een dagje Tweede Bundesliga-voetbal tussen een hondstrouw publiek. Qua technologie wordt de lat hoog gelegd, zo hangt er boven het veld de grootste videokubus van Europa waarop je herhalingen (en reclameboodschappen) kunt zien.
Parkstadion
Dit half gesloopte stadion bevindt zich op nog geen 10 minuten lopen van de Veltins-Arena. Een plek met veel Nederlandse historie, hier kopte Wim Kieft Nederland naar de halve finale ten koste van Ierland op het EK’88. Aan het einde van seizoen 2000/2001 werd op legendarische wijze afscheid genomen. Schalke won met 5-3 van SpVgg Unterhaching, terwijl de fans bericht kregen van een 1-0 nederlaag van Bayern München. Dit betekende dat Schalke zich kroonde tot kampioen van Duitsland, wat leidde tot een gigantische vreugde-uitbarsting in het Parkstadion. Maar Bayern maakte in de 94e minuut de gelijkmaker, waardoor de ploeg van Huub Stevens alsnog naast de titel greep maar door de fans werd omgedoopt tot ‘kampioen van het hart’.
Mitten im Pott
Op ongeveer twintig minuten rijden van Gelsenkirchen bevindt zich het restaurant Mitten im Pott, opgericht door Willi Lippens, voormalig Duits-Nederlands profvoetballer met een interland voor het Nederlands elftal op zijn naam. Het wordt tegenwoordig gerund door zijn familie, al is Willi er nog regelmatig te vinden. Met een heerlijke Biergarten voor de deur en klassieke Duitse gerechten op de kaart is dit dé plek om je te laven aan de Duitse keuken. De tekst “Ich danke Sie!” hangt boven de ingang. Het verwijst naar Willi Lippens’ sarcastische reactie op een gele kaart: “Herr Schiedsrichter, ich danke Sie!”. Hij kreeg daarop direct rood.
Vereinslokal Bosch
Als je je echt onder de Schalke-fans wil begeven is Vereinslokal Bosch een plek die niet mag worden overgeslagen: een café net buiten het centrum van Gelsenkirchen op weg naar het stadion. Het lijkt in het eerste opzicht op een verlaten voetbalkantine, maar verandert op wedstrijddagen in een waar Schalke-nest. Ondanks de drukte zal er altijd een stoel leeg blijven. Deze plek is gereserveerd voor Ernst Kuzorra, de eerste Schalke-speler die het Duitse nationale elftal behaalde en zes keer kampioen werd met de club uit Gelsenkirchen.
Schalke-Museum
Voor de echte enthousiastelingen bevat de Veltins-Arena ook nog een museum waar de historie van Schalke 04 haarfijn aan je wordt uitgelegd. Zo komt de bewogen geschiedenis van de mijnwerkersclub naar voren, naast de imposante prijzenkast van de club uit 1904. Maar het zijn vooral de ludieke anekdotes en originele relikwieën die eruit springen. Zo krijgt het Internazionale-tenue in de vitrine net iets meer glans bij de kennis dat Youri Mulder deze stiekem na de gewonnen UEFA Cup finale heeft geronseld via Aron Winter. Dat staat dan weer niet op het museumbordje.
Kaartjes
Het is bij Schalke vrijwel altijd uitverkocht, maar dat betekent niet dat je niet aan kaartjes kunt komen. Voor modale affiches kun je, als je de website van de club in de gaten houdt, eenvoudig tickets kopen.
Bereikbaarheid
Hoewel er bij de Veltins-Arena voldoende parkeerplaatsen zijn, leert de ervaring dat er na de wedstrijd een enorme file ontstaat waardoor je soms uren in de auto zit voor je wegrijdt uit het stadion. Gratis tipje van ons: 'Parkplatz Offene Tür' langs de Emil-Zimmermann-Allee. Een kwartiertje lopen naar het stadion, maar dan passeer je onderweg wel het oude Parkstadion én ben je na afloop zo weg. Mocht je met het openbaar vervoer vanuit Gelsenkirchen komen, ben je via tramlijn 302 in nog geen twintig minuten op de halte VELTINS-Arena.
Beeld: Shutterstock