Dortmund is een wat grauwe stad in het Ruhrgebied, maar een bezoek aan Borussia Dortmund blijft altijd indrukwekkend. Het Westfalenstadion is één van de grootste voetbaltempels van Europa, en de beroemde Gelbe Wand verliest niets van z’n magie, hoe vaak je er ook komt. En dat op een uurtje van Arnhem.
Signal Iduna Park - Westfalenstadion
Je ziet het 81.000 plaatsen tellende Westfalenstadion – door de sponsor omgedoopt tot Signal Iduna Park – al van kilometers ver liggen door de acht gele pylonen (op elke hoek twee) die het dak sieren. Het is een stadion zoals er maar weinig zijn, terwijl het ontwerp in principe vrij basic is: een rechthoekig stadion met tribunes dicht op het veld, dichte hoeken en rondom twee ringen, de ‘Gelbe Wand’ uitgezonderd. Daarmee is gelijk het meest bijzondere aspect van Dortmund’s thuishaven genoemd; de grote staantribune op de Südtribune die ononderbroken doorloopt naar de nok, met plaats voor 25.000 BvB-fans.
Stadion Rote Erde
Letterlijk in de schaduw van het Westfalenstadion ligt het Stadion Rote Erde, direct achter de Osttribune. Het was de thuishaven van Borussia Dortmund tot speciaal voor het WK van 1974 het Westfalenstadion gebouwd werd. Momenteel speelt het tweede elftal van BVB hier haar wedstrijden, uitkomend in de 3. Liga. Als het grote Borussia thuisspeelt, is er een typisch Duitse biergarten in dit stadionnetje.
Pommes Rot Weiss
Deze snackbar aan de Oesterholzstraße 60 heette vroeger ‘Zum Wildschütz’, het restaurant waar in 1909 Borussia Dortmund werd opgericht. Aan de gevel hangt een plaquette die de bijzondere geschiedenis van het pand vertelt. De huidige naam is wat misleidend want de kleur van het interieur is louter geel met shirts en vlaggen van BVB én foto’s uit de beginjaren, toen Borussia Dortmund hier nog in de buurt speelde. Zelfs Jürgen Klopp kwam hier pommes eten. Het pronkstuk van Pommes Rot Weiss is een groot clublogo aan de muur gefabriceerd uit 15.000 kleine patatvorkjes.
Dreifaltigkeitskirche en de BVB Engel
Hoewel Borussia Dortmund pas in 1909 werd opgericht liggen de wortels van de club in deze kerk. Het was namelijk de jongerenafdeling van deze evangelische gemeenschap die aan de Flurstraße voetbalwedstrijden begon te spelen, tot er een kapelaan kwam die dat voetbal maar niks vond. Hierop splitsten de jongeren zich af en richtten ze om de hoek (in Zum Wildschütz) Borussia Dortmund op.
Inmiddels is de club door de kerk in genade genomen en is men trots dat het hier voor BVB allemaal begon. Er vinden speciale kerkdiensten plaats en er hangt zelfs een speciale ‘BVB-Engel’, waarbij supporters een kaarsje kunnen branden voor de toekomst van hun club.
Borusseum
In de noordoosthoek van het stadion zit het Borusseum, het clubmuseum. Een prachtige collectie van de club door de jaren heen, met als grootste pronkstuk natuurlijk de in 1997 gewonnen Champions League.
Mit Schmackes: het eetcafé van Kevin Grosskreutz
Het barst in Dortmund van de uitspanningen die zich verbonden voelen met Borussia Dortmund, maar de link van dit café annex restaurant met de club is wel heel bijzonder. Eigenaar van Mit Schmackes is namelijk Kevin Grosskreutz, kind van de club, bepalende speler bij de laatste twee landstitels én één van de wereldkampioenen van 2014. Het zit op de hoek van de Hohe Straße en de Kreuzstraße, een kwartiertje lopen van het stadion.
Neven Subotic Parkplatz
Borussia Dortmund was in 2011 voor het eerst in negen jaar kampioen geworden, waarna er een spontaan volksfeest uitbrak in de stad. Sterkhouder Neven Subotic kwam in de file, waarna hij op de Lindemannstraße dan maar uitstapte om het feest met de supporters te vieren. Binnen no-time stond de Serviër zonder shirt op het dak van zijn eigen auto te springen, met honderden juichende supporters om hem heen. Op de kruising met de Kreuzstraße is met een knipoog (pal voor het stoplicht) een parkeerplaats op het asfalt aangebracht, met de uitdrukkelijke kanttekening: alleen voor Neven Subotic.
Wenkers am Markt
Wie voor de wedstrijd liever het centrum van Dortmund in gaat doet er goed aan om naar de Markt te gaan, één van de centrale pleinen van de stad. Hier is het voor wedstrijden gezellig druk met thuis- en soms ook uitsupporters. Je vindt hier Wenkers, een fijne voetbalkroeg met shirtjes van Borussia én tegenstanders uit het verleden aan de muur.
Kaartjes voor BVB
Praktisch elke thuiswedstrijd van Borussia Dortmund is uitverkocht, maar zeker tegen wat kleinere tegenstanders kun je via de officiële website prima aan kaarten komen. Tipje van ons: ga niet op de Gelbe Wand zelf staan maar kies een plaatsje waar vandaan je mooi zicht hebt op deze tribune.
Bereikbaarheid
Snelweg A40 loopt bijna langs het stadion. Rondom is er voldoende parkeerruimte beschikbaar, waar je vanaf de snelweg makkelijk naartoe geleid wordt. Zorg dat je contant geld bij je hebt om handje contantje te betalen bij het parkeren.
Achter de Südtribune ligt treinstation Dortmund Signal-Iduna-Park, waar je vanaf station Dortmund Hauptbahnhof in nog geen tien minuten naartoe reist. Vanuit de stad kun je ook de metro nemen (de U-Bahn), bijvoorbeeld vanaf station Reinoldikirche of Stadtgarten, met eindbestemming Westfalenhalle/Stadion.
Beeld: Shutterstock, BSR Agency