Een bezoek aan wereldstad Berlijn is niet compleet zonder een bezoek aan het Olympiastadion, waar zowel op als naast het veld al zoveel geschiedenis werd geschreven. Bij voorkeur bij een wedstrijd van Hertha BSC, één van de alleroudste clubs van Duitsland.
Olympiastadion
Er zijn maar weinig stadions in de wereld met een grotere geschiedenis dan het Olympiastadion van Berlijn. Een dubieus verleden, dat wel. Het is gebouwd voor de Olympische Spelen van 1936 die georganiseerd werden door Duitsland ter eer en glorie van het naziregime van Adolf Hitler. Meest memorabele voetbalmoment is de kopstoot van Zinedine Zidane op de borst van Marco Materazzi in de WK-finale van 2006.
Het in een kuil gegraven stadion – de onderste ring ligt onder straatniveau – is een perfect voorbeeld van nazi-architectuur, met de vele kenmerkende pilaren rondom. Meest herkenbaar is de opening in de Westkurve, waar vroeger het Olympisch vuur brandde. Vergeleken met hoe het Olympiastadion ooit gebouwd werd, is het grotendeels hetzelfde gebleven, met als grootste verschil dat de tribunes nu een dak hebben, aangebracht voor het WK 2006. Rondom herinneren de Olympische ringen achter de Ostkurve en de Olympische klok aan de oorsprong van de plek.
Die Plumpe
Tot 1974 speelde Hertha in het Stadion am Gesundbrunnen, in de volksmond die Plumpe genoemd. Het was geliefd en lag centraal, dicht bij de Berlijnse Muur. Zo dichtbij dat in de eerste jaren na de bouw van de Muur, Hertha-fans uit Oost-Berlijn naar de Muur trokken om op z’n minst nog wat stadiongeluid te kunnen horen.
In 1974 moest Hertha door financiële problemen de plek verlaten en kwamen er flats op de plek naast het station Berlin-Gesundbrunnen. Op de Behmstraße (tegenover nr. 40) herinneren vier sculpturen van voetballers aan de plek waar ooit die Plumpe lag. Om de hoek, op de Bellermanstraße, staat in het verlengde van de brug een sculptuur van een bal, op de vroegere kopse kant van het stadion.
Bierbrunnen an der Plumpe
Even verderop in de Behmstraße, op nr. 3, zit café Bierbrunnen an der Plumpe. Het is een echte Hertha-bar met foto’s uit het verleden van de club, met name uit de tijd dat het nog in Gesundbrunnen speelde.
Schebera-Platz
Wie bij de sculpturen in de Behmstraße de straat oversteekt en het hek doorgaat, komt op een andere bijzondere plek uit de Hertha-geschiedenis. Het veld dat bij binnenkomst links ligt, is het oudste nog bestaande clubterrein van Duitsland, de NNW-Platz, vroeger de Schebera-Platz geheten. Al in 1904 speelde Hertha BSC hier thuiswedstrijden. In de kantine van het complex is daar meer van te zien.
Poststadion
Vlakbij Berlin-Hauptbahnhof ligt, goed verstopt achter de Lehrter Straße, het Poststadion. Hier bracht Hertha een deel van haar donkere jaren ’80 door, toen het onderin de 2. Bundesliga speelde en de publieke belangstelling tot een minimum was gekrompen. Er wordt nog steeds gevoetbald, door Berliner AK 07 op het vierde niveau.
Friedrich-Ludwig-Jahn Sportpark
Een bijzonder stadion in de wijk Prenzlauer Berg, vrijwel direct tegen de Berlijnse Muur aan, nog net in voormalig Oost-Berlijn. Op deze plek speelde Hertha al in de 19e eeuw wedstrijden, toen er van het huidige stadion nog geen sprake was. Het is in DDR-tijd gebouwd en doet erg Oost-Duits aan. In recente jaren speelde Hertha hier nog voorrondes Europa League, als alternatief voor het te grote Olympiastadion. Ook dit wordt nog volop gebruikt: door Viktoria Berlin in de 3. Liga, en voor risicowedstrijden van het beruchte BFC Dynamo.
Sportring Wedding - Hanne Sobek Sportanlage
Tussen 1986 en 1988 beleefde Hertha BSC het dieptepunt van de club: die Alte Dame moest terug naar de amateurs. Er kwam praktisch niemand meer kijken en dus speelde Hertha op de Sportring Wedding. Het veld aan de Osloer Straße 42 (bij binnenkomst links) is nu een amateurveld.
Kaartjes
Doordat de bezetting van het Olympiastadion ver achterblijft bij andere Duitse clubs is het bij Hertha BSC het makkelijkst om aan kaarten te komen. Ook voor krakers tegen Bayern München, Borussia Dortmund en Union Berlin is dat geen probleem, als je er maar op tijd bij bent. Je koopt ze eenvoudig via de officiële website van Hertha BSC.
Bereikbaarheid
Berlijn bezoek je natuurlijk het makkelijkst met de trein. Daarna pak je de U-Bahn of S-Bahn naar station Olympiastadion. Let op: dit zijn twee verschillende stations, elk op zo’n vijf minuten lopen van het Olympiastadion. Het stadion in Berlin-Westend is ook goed bereikbaar met de auto via de B2, waar je de borden volgt naar het Olympia Park.
Beeld: Shutterstock, BSR Agency