KV Mechelen wordt soms een cultclub genoemd, maar eigenlijk doe je ze daar tekort mee. ‘Malinwa’ was tenslotte verantwoordelijk voor één van de meest bijzondere episodes in het Belgische voetbal, heeft een hondstrouwe aanhang en een bezoek aan Achter de Kazerne is altijd een feest.
KV Mechelen
Er zijn maar weinig clubs met zo’n bijzondere geschiedenis als KV Mechelen. Een geschiedenis van hoge pieken en diepe dalen, maar hoewel een bijna-faillissement KV begin deze eeuw bijna de kop kostte, is het karakter van een gezellige provincieclub met een levendige aanhang alleen maar sterker geworden. KV Mechelen is het schoolvoorbeeld van wat de Duitsers een Traditionsverein zouden noemen.
De magische jaren '80
De laatste jaren mag KV Mechelen dan met name in het rechterrijtje – of zelfs lager – bivakkeren, maar oudere voetballiefhebbers weten beter. In de roemruchte jaren tachtig was KVM een echte Belgische topclub die onder leiding van Aad de Mos meestreed om de titel, en die ook won in 1989. Het magische jaar in Mechelen is echter 1988, toen het haar meest memorabele moment beleefde door in de finale van de Europa Cup II het grote Ajax te verslaan, nota bene de oude club van de Mos. Lei Clijsters, Piet den Boer, Eli Ohana: er is geen Mechelaar die de helden van toen niet kan opdreunen.
Achter de Kazerne
Het huidige uiterlijk en de naam doen anders vermoeden, maar het AFAS Stadion van KV is al meer dan 110 jaar oud. In Mechelen zijn er overigens maar weinig mensen die die naam gebruiken. Liever spreekt men van ‘Achter de Kazerne’ zoals het stadion jarenlang heette, verwijzend naar een naburige en inmiddels verdwenen militaire kazerne. Het afgelopen decennium kreeg Achter de Kazerne een hoognodige opknapbeurt. Het is met z’n aflopende daken niet onaardig geworden, al zo’n verbouwing gaat onvermijdelijk met het verlies van wat charme. Maar gelukkig voor alle Mechelaars kunnen ze nog altijd voetbal gaan kijken op dezelfde plek waar hun ouders, grootouders en overgrootouders dat al deden. Achter de Kazerne dus.
Een 'geit' als symbool van de redding
In Nederland spreekt men van een lelijke eend, in Vlaanderen houdt men het op een geit, maar we hebben het natuurlijk over een auto, een Citroën 2CV. Begin deze eeuw stond KV Mechelen op de rand van de afgrond, en om de club te redden sloegen diverse Mechelaars de handen ineen, waaronder clubiconen Fi van Hoof, Piet den Boer (de matchwinner tegen Ajax) en tv-presentator Mark Uytterhoeven, groot fan van de club. Onder andere via een veiling moest KV gered worden, en men kon onder andere bieden op een geschonken lelijke eend dan wel geit. Het autootje zou het symbool worden van de redding van de club. KV Mechelen bleef bestaan, evenals de geit, wat heet: de Citroën staat nog altijd onder de hoofdtribune geparkeerd. Zolang de geit daar staat, zal KV Mechelen niet verloren gaan.
Cave de Munich - waar de club werd opgericht
De wortels van KV Mechelen liggen in het hart van de stad. Aan de IJzerenleen, één van de gezelligste straten in het centrum, zat vroeger lokaal ‘Cave de Munich’ waar in 1904 de Koninklijke Voetbalclub Mechelen werd opgericht. In tegenstelling tot de club overleefde het gebouw de Eerste Wereldoorlog niet. Het zat op de plaats waar nu ‘Le Pain Quotidien’ zit, een bakkerij die niets met de club te maken heeft, maar desalniettemin is het heilige grond voor de geel-rode supporter.
Café Tilt
Café Tilt aan het Vrijbroekpark is een Belgische kroeg zoals je hoopt dat-ie is. Een bruin, ietwat gedateerd interieur, heerlijke pintjes en de muren vol met verwijzingen naar de lokale voetbaltrots. Posters, vanen van legendarische wedstrijden, de voetballiefhebber zal zich in Tilt al snel thuisvoelen, niet in de laatste plaats door de gastvrouw. Achter de toog stond decennialang Rozeke, de sympathieke dame die tot ver in de tachtig Café Tilt uitbaatte en vele ups en downs met de club had meegemaakt. In 2023 overleed ze. De kroeg is bovendien een plek waar vele prominente KV-figuren graag hun pintje drinken.
Grote Markt
De Grote Markt is het centrum van Mechelen en logischerwijs ook de plek waar de grootste KVM-vieringen plaatsvinden. Zo reden de spelers in 1988 na de gewonnen finale tegen Ajax in Straatsburg met de spelersbus rechtstreeks naar de Grote Markt, waar diep in de nacht de hele stad klaarstond om de helden te onthalen. De beelden van de spelers met de cup, dansend op het dak van de bus te midden van een zee van geel en rood zijn legendarisch. En in 2019 verschenen de spelers op het bordes van het stadhuis, op de kop van het plein, wederom toegejuicht door duizenden fans.
RC Mechelen, de rivaal met het prachtige stadion
Stadionliefhebbers opgelet: er is nog een club in Mechelen. RC Mechelen is nog net iets ouder, en hoewel KV en Racing al jaren niet meer in dezelfde klasse spelen en er ook door het verschil qua grootte nauwelijks sprake van concurrentie zou kunnen zijn, is de rivaliteit er wel degelijk. Maar bovenal heeft RC Mechelen een geweldig oud stadion, het Oscar Vankesbeeckstadion in Mechelen-Noord, niet ver van de afrit van de snelweg. Het bezoeken waard en zo snel mogelijk, want het wordt volledig gerenoveerd, waarbij ook de monumentale hoofdtribune helaas tegen de vlakte gaat.
Kaartjes
Tickets voor KV Mechelen koop je eenvoudig op de website van de club. Ook voor topwedstrijden is er aan kaarten te komen, mits je zorgt dat je op tijd bent.
Bereikbaarheid
Liggend aan de E19 tussen Antwerpen en Brussel is KV Mechelen vrij makkelijk te bereiken. Het kan op wedstrijddagen lastig parkeren zijn in de directe omgeving van het stadion, dus kijk op de website van de club voor de parkeerterreinen waar je je auto kunt zetten. Met het openbaar vervoer kom je ook makkelijk Achter de Kazerne: station Mechelen-Nekkerspoel ligt op zo'n tien minuten lopen van het stadion, station Mechelen op een klein halfuurtje wandelen - of neem bus 550, 551 of 552.
Beeld: Marco Magielse, BSR Agency