Op een uur rijden van Eindhoven vind je de Cegeka Arena. Op het eerste oog een doorsnee voetbalbak, al kent fusieclub KRC Genk meer historie dan de voorkant prijsgeeft. Binnen de poorten is misschien wel de beste sfeer van de Jupiler Pro League te vinden door de enthousiaste Genk-fans.
Cegeka Arena
Van buiten verdient de Cegeka Arena niet de schoonheidsprijs, maar op een andere manier maakt de thuishaven van Genk het verschil.Technologie is namelijk het paradepaardje van het stadion, mede door hoofdsponsor Cegeka. Het IT-bedrijf zorgt ervoor dat de voetbaltempel van Belgisch Limburg het eerste 5G-stadion is van Europa. Het stadion is volledig uitgerust met het nieuwe netwerk en leidt tot een totaal andere wedstrijdbeleving. Denk de beschikking over real-time gegevens van spelers tijdens de match, een razendsnelle livestream met herhaling op je mobiel of het onmiddellijk delen van supportersbeelden in het stadion.
KRC Genk, mijnwerkersploeg met een Italiaans vleugje
KRC Genk is ontstaan door een fusie tussen KFC Winterslag en Thor Waterschei. Ze staan bekend als een van de betere teams van België, wat zich ook uitdrukt in de vier landstitels in de afgelopen 25 jaar. Met een hoge opkomst rond de 20.000 toeschouwers vind je in de Cegeka Arena altijd wel de nodige rumoer. Volgens oud-captain Domenico Oliveiri doet het zelfs denken aan Italiaanse sferen. “De echte zware jongens onder de supporters creëren een zuidelijke sfeer, onder andere omdat het veel mijnwerkers zijn die uit het buitenland komen.” Daarnaast wordt iedereen begin tweede helft teruggeroepen op de tonen van Marina van Rocco Granata.
GoalMine, interactie voor jong en oud
Voor als je met het gezin naar KRC Genk wilt reizen is er in de Cegeka Arena ook genoeg te beleven.. GoalMine is een interactieve ervaring over voetbal als historisch en actueel maatschappelijk fenomeen. Door middel van interviews, geluidsfragmenten, foto’s en technologische snufjes word jij volledig ondergedompeld in de historie van KRC Genk. Als je niet van plan bent om een wedstrijd te bezoeken kan je opeenvolgend ook meteen een stadiontour doen.
De Ito Special
Een vaste spot voor de sushiliefhebbers van KRC Genk. Het Japanse restaurant ontvangt geregeld spelers en stafleden van de selectie, terwijl ze ook regelmatig de catering voor de voetbalclub hebben verzorgd. Esaki Sushi Genk gaf zelfs de Japanse Genk-speler Junya Ito zijn eigen gerecht, nadat hij in de gewonnen bekerfinale van 20/21 de openingsgoal had gemaakt. Het sushirestaurant bevindt zich midden in het winkelcentrum op de Stationsstraat.
De Vieze Mannen van de Noordlaan
KFC Winterslag werkte voorheen haar wedstrijden af in Stadion de Noordlaan, in het zuidoosten van Genk. In dit stadion kende de voorganger van KRC Genk vele successen, zoals het uitschakelen van Arsenal in 1981 in de Europacup. Op deze plek ligt ook de geschiedenis van KRC Genks bijnaam ‘De Mijnploeg’. De Noordlaan werd namelijk omringd door kolenmijnen, waarvan je de openingsschachten vanuit het stadion goed zag liggen. In het weekend kwamen de mijnwerkers hun club toejuichen na dagen onder de grond te hebben geploeterd. Zo verkregen ze de bijnaam 'De Vieze Mannen'. Na de fusie verhuisde Winterslag naar het Thyl Gheyselinckstadion - de voorloper van de Cegeka Arena - waarna de Noordlaan in verval raakte. Tegenwoordig is er niks meer van over, de enige verwijzing naar de bijzondere historie vind je er tegenover: een hippe nieuwbouwwijk heeft de naam Voetbalhof gekregen.
De Kristalijn
In het oosten van Genk bevindt zich De Kristalijn, wat met een Michelin ster en seizoensgebonden gerechten kan worden gezien als de culinaire hotspot van de Belgische stad. Niet echt de plek voor een voetbalfan hoor ik je denken, maar in 2016 werd de Kristalijn voor één middag gerund door de selectie van Genk. Zo stond Jamaicaans supertalent Leon Bailey rustig de zalm te snijden terwijl Wilfred Ndidi vriendelijk bedankte voor een uitnodiging aan de ginproeverij.
Kaartjes
Kaartjes koop je gemakkelijk via de officiële website van Genk. Vanaf €19 heb jij een staanplaats, en voor €22 zit je achter het doel. Let wel op: zoals vaker in België wordt er onderscheid gemaakt tussen A-wedstrijden en B-wedstrijden. Zo ben je tegen clubs als Club Brugge, Anderlecht en Limburgse rivaal Sint-Truiden wel iets meer kwijt.
Bereikbaarheid
Met de auto kan je lastig parkeren bij het stadion. Je hebt er een parkeerkaart voor nodig die alleen te koop is met een seizoenkaart. De dichtstbijzijnde mogelijkheid is het Thor Park. Daar zijn gratis parkeerplaatsen zat, maar is wel een kwartier lopen.