Brugge, een heerlijke stad voor een weekend weg met de zee in de buurt, heerlijke kroegen en uitstekende restaurants. En bovendien: met Club Brugge en Cercle Brugge die een stadion delen wordt er elk weekend gevoetbald.
Een Club en een Vereniging
Zowel nationaal als internationaal mag Club Brugge een grotere status hebben dan Cercle Brugge maar vergis je niet, in Brugge zelf is Cercle wel degelijk goed vertegenwoordigd in de stad. Eén fout moet je alvast nooit maken: noem Cercle nóóit een club, maar altijd een vereniging. Want Club, dat is de aartsrivaal uiteraard. Blauw-zwart en groen-zwart verdelen Brugge al meer dan een eeuw in tweeën, en de derby winnen is erg belangrijk voor de fans van beide ploegen.
Jan Breydelstadion
Alle rivaliteit terzijde, Club en Cercle delen al bijna vijftig jaar het Jan Breydelstadion in Sint-Andries, een deelgemeente van Brugge. Om de week spelen ze thuis, dit erg tegen de zin van Club Brugge, dat graag een eigen, moderner stadion wil om dat volledig te kunnen exploiteren. Dit is echter een verhaal dat al jaren speelt, en het zal nog wel een tijdje duren voordat daar een bal zal rollen. Het Jan Breydelstadion is niet per se het mooiste stadion van België, maar er hangt wel een echte voetbalsfeer, met de supporters dicht op het veld. Fun fact: in de hoofdtribune hebben zowel Club als Cercle een eigen hoofdingang (in hun eigen clubkleuren) en kleedkamers.
De Markt en La Civière d'Or
De Markt van Brugge is het centrale plein van de stad, met het beroemde belfort en talloze terrassen. Het is ook de plaats waar Club en Cercle traditioneel gehuldigd worden na een bijzondere prestatie, zoals bijvoorbeeld een landstitel of een promotie. Voor Club Brugge is het bovendien historische grond, want in restaurant La Civière d’Or werd de club eind 19e eeuw opgericht, als de derde voetbalclub van België op dat moment.
De oude stadions van Club en Cercle
Tot de bouw van het Jan Breydelstadion in 1975 hadden Cercle en Club hun eigen stad in de stad, opvallend genoeg vlak bij elkaar langs de Torhoutsesteenweg. Van het Albert Dyserynckstadion (ook wel de Klokke genoemd) van Club Brugge is helaas niets meer over, of het moeten de straatnamen Albert Dyserynckstadion en De Klokke-Noord en -Zuid zijn. In de nieuwbouwwijk die verrees doet verder niets denken aan het roemruchte stadion. Bij het Edgar Desmedtstadion van Cercle is dat anders: ter hoogte van Torhoutsesteenweg 45 geeft de oude stadionpoort nog altijd toegang tot het Edgar Desmedtplantsoen, een speeltuin ter grootte van het oude stadion. Op de poort prijken de letters ‘C.S.B.’, wat staat voor ‘Cercle Sportif Brugeois’, de oorspronkelijke Franse naam van de vereniging.
De Platse
Een pintje pakken voor de wedstrijd? Dan moet je op De Platse zijn, een rijtje kroegen langs de Gistelse Steenweg, op loopafstand van het stadion. Cafés De Platse, Jan Breydel en Den Comptoir bieden je een koude pint en een leuke voetbalsfeer. Frituur Carlos doet met Vlaamse frieten en hamburgers met ajuin de rest. Elke thuiswedstrijd zoeken duizenden fans De Platse op om voor of na te beschouwen. Naast gezelligheid vind je er ook nog een beetje voetbalgeschiedenis: zo was ‘De Chalet’ ooit nog eigendom van de Haagse oud-trainer Henk Houwaart, al een heel voetballeven in België actief bij onder andere Club en Cercle. Vrienden en oud-voetballers Marc Degryse, Dennis van Wijk en Kenneth Brylle hadden er ook nog het toepasselijk Café Los Amigos, maar dat is helaas al gesloopt.
Lantaarnpalen langs de Olympialaan
Loop vanaf de Gistelse Steenweg de Olympialaan en het Jan Breydelstadion doemt aan het eind van de straat voor je op. Kijk vooral ook omhoog, want aan de lantaarnpalen zijn vlaggen van verschillende Club- en Cercle-legendes gehangen, van Raoul Lambert tot Jan Ceulemans en Kalusha.
Kaartjes
Om kaartjes te kopen bij Club Brugge kun je een account aanmaken op de website van Club, en dan kun je voor 90% van de wedstrijden eenvoudig je kaarten halen. Voor topwedstrijden vragen ze vaak wel een aankoopgeschiedenis óf een membership van blauw-zwart (50 euro per jaar).
Bij Cercle gaat het allemaal wat makkelijker, simpelweg omdat de toeschouwersaantallen dat toelaten (Cercle vult bij de meeste affiches nog niet het halve Jan Breydelstadion). Echter wordt er bij risicowedstrijden - zoals bijvoorbeeld de stadsderby - daar ook weleens om een aankoopgeschiedenis gevraagd.
Bereikbaarheid
Langs de E40, de snelweg langs Brugge, staan er al borden die je richting de parkings rond het Jan Breydelstadion wijzen. Voor een parkeerkaart kun je je wenden tot de thuisspelende ploeg. Met het openbaar vervoer neem je vanaf station Brugge bus 5 of 15 richting Jan Breydel, uitstappen bij halte 'Sint-Andries Kerk', op enkele minuten lopen van het stadion.
Beeld: Shutterstock, Marco Magielse