We kunnen Beerschot met recht een feniksclub noemen. De paars-witte club uit voetbalstad Antwerpen ging al een paar keer failliet, maar heeft sinds het laatste faillissement ook alweer op het hoogste niveau gespeeld. Precies waar de Ratten van het Kiel thuishoren.
Olympisch Stadion (Het Kiel)
Beerschot speelt in het Olympisch Stadion van Antwerpen, gebouwd voor de Olympische Spelen van 1920. Veel vaker wordt het stadion aangeduid met de naam van de wijk waar het ligt, Het Kiel, in het zuiden van de stad. Echt Olympisch doet het stadion ook niet meer aan, want sinds de renovatie rond de eeuwwisseling is het vrij vierkant geworden. Toch is het Kiel een bijzonder fijn stadion, mede door de ligging in een levendige stadswijk: je stapt zo vanuit de kroeg het stadion binnen.
De eeuwige strijd met Antwerp: wie is de ‘ploeg van ’t stad’?
Veel echte stadsderby’s heb je in België niet meer, maar die van Antwerpen is by far de meest beladen van het land. Beerschot uit het zuiden van de stad, Antwerp uit Deurne-Noord, aan de oostkant van Antwerpen. Dat de eer van de stad op het spel staat is te merken op en buiten het veld, wedstrijden tussen beide clubs staan vaak bol van incidenten op en buiten het veld. Helaas voor Beerschot mag Antwerp zich de laatste jaren vaker de ‘ploeg van ’t stad’ noemen.
Cafés aan de Atletenstraat
Voor en na de wedstrijden klonteren de Kielse Ratten samen in en voor de kroegjes rondom het stadion. Daarvoor hoef je eigenlijk alleen maar de Atletenstraat af te lopen. Op de hoek met de VIIde-Olympiadelaan zit Café Athletiek. Recht tegenover de hoofdingang van het stadion zit Café Change, waar vroeger menig speler en trainer een overwinning gevierd heeft. Op de hoek met de stadionstraat zit Café Stadion, waar je veel fanatieke supporters van den Beerschot vindt.
Rik Coppens
Wie onder de boog van de hoofdingang doorloopt ziet rechts, boven de ingang van de ticketcorner, een mooie zwart-witfoto hangen. Het is een actiefoto van de meest legendarische Beerschot-speler van allemaal: Rik Coppens, in de jaren ’50 de eerste supervedette van het Belgisch voetbal en één van de grootste Belgische spelers aller tijden. De excentrieke Coppens speelde het grootste deel van zijn carrière bij Beerschot, was er twee periodes trainer en bleef zijn club tot zijn dood in 2015 trouw. Na zijn overlijden kreeg hij een uitvaartdienst in de beroemde Onze-Lieve-Vrouwekathedraal van Antwerpen (met paarse vlaggen halfstok), en konden fans ook nog afscheid nemen op het Kiel zelf.
Grote Markt
Het is, om de hoek bij de kathedraal, het mooiste plein van Antwerpen: de Grote Markt, met zijn statige gildehuizen en het gigantische stadhuis. Op het bordes van het stadhuis worden de spelers van Beerschot (en ook Antwerp) na een gewonnen titel traditioneel gehuldigd door de Antwerpse burgemeester, onder toeziend oog van duizenden toegestroomde fans.
Andere stadions in Antwerpen
Antwerpen is een echte voetbalstad die meer omvat dan Beerschot en Antwerp alleen. Clubs die ook iets zeggen over de stad, zoals Maccabi Antwerpen niet ver van het Kiel: al sinds jaar en dag de club van de joodse gemeenschap in de stad, en met een prachtige hoofdtribune op het complex. In stadsdeel Berchem heb je het Ludo Coeckstadion, beroemd onder groundhoppers maar helaas grotendeels gesloopt. Toch zijn de overgebleven hoofdtribune en toegangspoort het meer dan waard om er eens langs te gaan. In Merksem spelen de City Pirates Antwerpen, wat an sich een afschuwelijke naam is maar het Jef Mermansstadion is verrassend leuk.
Café Feyenoord
Niet ver van station Antwerpen Centraal zit Café Feyenoord, op de hoek van de Pijlstraat en de van Stralenstraat. In alles een doorsnee Belgische kroeg, ware het niet dat het interieur volledig behangen is met Feyenoord-memorabilia. Een stukje Rotterdam-Zuid in hartje Antwerpen. De schuldige is een tientallen jaren naar België verhuisde Rotterdammer, die een kroeg opende en hem voor het gemak maar vernoemde naar zijn cluppie. De beste man is er al een paar jaar niet meer, maar Café Feyenoord blijft achter de club van Zuid staan.
Kaartjes
Je kunt voor thuiswedstrijden van Beerschot eenvoudig aan kaarten komen via de officiële website. Voor wat meer beladen wedstrijden – bijvoorbeeld tegen Antwerp – kan er wel als aanvullende eis aan fans gesteld worden dat ze minstens een bepaald aantal maanden al een account hebben op de Beerschot-site. Die even aanmaken met het oog op de toekomst kan dus nooit kwaad.
Bereikbaarheid
Je bereikt het Kiel eenvoudig via de ring van Antwerpen (als er geen file staat tenminste), afrit Wilrijk. Volg de borden Wilrijk en vervolgens de trambaan, en je vindt het stadion vanzelf aan je rechterhand.
Met de tram neem je vanaf station Antwerpen Centraal lijn 2 richting Hoboken en stap je uit bij halte Schijfwerper, pal voor het stadion. Vanaf de centraal gelegen Groenplaats neem je tram 4 naar Hoboken tot halte Hoboken Grens Kiel: sla links de straat in en je komt vanzelf bij het stadion.