Het Oscar Vankesbeeckstadion: De verborgen parel van het Belgische voetbal
Net buiten het centrum van de Vlaamse stad Mechelen vind je het karakteristieke en rauwe Oscar Vankesbeeckstadion, van de cultclub Koninklijke Racing Club Mechelen. Een heerlijk oud stadion met unieke details en een prachtig uitzicht over de stad. Mooiere stadions ga je niet gauw vinden in de Belgische lagere divisies, maar bezoek het snel, want de club heeft plannen om een nieuwe en moderne arena te bouwen.
Racing Mechelen
Racing Mechelen (stamnummer 24) is de oudste club van Mechelen en speelde van 1910 tot en met 1937 vrijwel steevast op het hoogste niveau van België. Ook na de Tweede Wereldoorlog beleefde Racing nog een aantal gloriejaren in de Eerste Klasse, met als hoogtepunt een tweede plaats en een bekerfinale. In 1958 begon de definitieve terugval van de club, met slechts incidenteel nog eens een seizoen op het hoogste niveau. Tegenwoordig speelt Racing in de Tweede Klasse Amateurs, het vierde niveau van België.
Peaky Blinders
Sinds 1923 speelt de Mechelse club in het Oscar Vankesbeeckstadion. Een schitterend stadion gekenmerkt door muurschilderingen, bakstenen en oude ticketboxen. Het rauwe stadion heeft duidelijk Britse invloeden, tijdens wedstrijddagen hangen er vlaggen van Groot-Brittannië en spandoeken die geïnspireerd zijn op de Peaky Blinders.
Oscar Vankesbeeck
Eén van de mooiste muurschilderingen zie je direct als je het stadion binnenkomt. Het is een portret van Oscar Vankesbeeck, voormalig speler en voorzitter van de club. Op zijn achttiende werd de jonge Oscar al voorzitter van Racing Mechelen. Later was hij ook nog politicus en voorzitter van de KBVB (de Koninklijke Belgische Voetbalbond). De patriot Vankesbeeck werd in 1942 door de Duitsers gearresteerd en opgesloten in een concentratiekamp, het nabijgelegen Fort van Breendonk. Een jaar later, na zijn vrijlating, stierf de gebroken man aan een leverziekte als gevolg van de mishandelingen daar.
Het Oscar Vankesbeeckstadion is vrijwel volledig omringd door staantribunes, op de hoge hoofdtribune na. Vanaf hier heb je een mooi uitzicht op de stad. Als je een wedstrijd bezoekt, kom dan een uur voor de aftrap al naar het stadion en neem overal even een kijkje. Let op de kleine details, de graffiti, de stickers en de twee houten spelers op de muren van de hoofdtribune.
Derby’s
Verwacht geen topvoetbal als je Racing bezoekt, en bereid je voor op vele lange ballen. Voor de beste beleving bezoek je het best een derby tegen Jong KV Mechelen of Lyra Lierse, een aftakking van de voormalige profclub Lierse SK. Bij kleinere wedstrijden zal de atmosfeer die de Racing Boys brengen je niet direct meer wegblazen. Desondanks voelt het wel alsof je teruggaat in de tijd, en krijg je de hoop dat deze cultclub in de toekomst kan terugkeren naar het professionele voetbal. En dan het liefst in dit stadion, maar die kans lijkt klein.
Beelden: Rik Tuinstra