Belgrado: paradijs voor groundhoppers, oostblokfans en bierdrinkers
Reis je Feyenoord achterna naar de heerlijke voetbalstad Belgrado? In de Servische hoofdstad kun je je lol op, zowel qua voetbal als met aanverwante zaken. SANTOS Football Planet zet de tofste plekken voor je op een rij.
Partizan is overal
Het Partizanstadion (JNA Stadium) heeft alles wat je maar verlangen kunt van een typisch, klassiek oostblokstadion. Een betonnen ovalen bak, imposante lichtmasten, een vaak duistere sfeer en tal van semi-intimiderende muurschilderingen. Het stadion ligt aan de zuidkant van Belgrado, vlakbij dat van rivaal Rode Ster (zie hieronder).
Verwijzingen naar Partizan, net als de vijand opgericht in de post-oorlogsmaanden van 1945, vind je op tal van plekken in de stad. De club van de Partizanen heeft ook een basketballtak die erg populair is, al is de voetbalclub het grootst. In het fraaie Kalemegdan-park aan de oevers van de Donau (sowieso een aanrader) tref je toffe trap- annex basketballveldjes met het clublogo op de stenen.
Bonustip: Naast de officiële clubshop bij het stadion vind je in het centrum van Belgrado nog een erg leuk Partizan-winkeltje. In de Partizan Spirit Shop verkopen ze veel originele en zelf ontworpen clubsouvenirs, waaronder toffe T-shirts waar je prima in voor de dag kunt komen.
Stad vol voetbalcafés
In Belgrado kun je sowieso geweldig uitgaan, op iedere dag van de week en tot in de late uurtjes, maar de stad aan de Donau telt tal van leuke cafés met een link naar voetbal. Hieronder zetten we er een paar voor je op een rij.
United Football pub
Aan de oostelijke rand van het centrum, op een best wel verdekte plek, vind je deze kleine maar gezellige voetbalpub: United Football Pub. Een soort huiskamer is het, met talloze soorten bier op de tap, en met tientallen voetbalsjaals aan het plafond en de muren. Je treft hier vooral ‘locals’, maar de mensen vinden het heerlijk om over voetbal te praten.
Liga pub
Deze tent ligt niet echt in het centrum, maar aan een doorgaande weg aan de oostkant van Belgrado. Niettemin een prima plek om je met een taxi te laten droppen: Liga pub is een ruim opgezette ‘sportsbar’ met prima eten.
Gunners pub
Niet de klassieke voetbalpub die je op basis van de naam zou verwachten misschien, maar wél een uitstekend craftbiercafé in het centrum. Je treft in de Gunners pub (zie Instagram-foto hierboven) een jong en hip publiek, ook op het gezellige terras aan de straatkant. Heb je het na twee biertjes wel gezien? In deze studentenwijk verdrink je in de goede horeca.
Een vuige, meeslepende, bruisende voetbalstad
Stad voor groundhoppers en oostblokfans
Belgrado is óók een stad voor liefhebbers van ‘oldskool’ oostblokvoetbal. Niet alleen het stadion van Partizan voldoet aan alles wat je je bij een oud ‘Joegoslavisch’ voetbalstadion maar kunt wensen, er is nog veel meer.
Rajko Mitic Stadion
Als je er toch bent, pak dan vooral ook even het stadion van Rode Ster (Crvena Zvezda) mee in Dedinje, ten zuiden van Belgrado. Het Rajko Mitic Stadion (‘Marakana’ in de volksmond) is óók zo’n typische oostblokbak, al werd het stadion de laatste jaren aardig opgeknapt. Het heeft keurige rode en witte stoeltjes, een fraai clubmuseum en zelfs een paar skyboxen. Toch heeft Marakana nog volop karakter: mede dankzij de talloze muurschilderingen die je rondom het stadion aantreft. Op het voorplein tref je een tank met het clublogo en een uitkijktoren, aan de westzijde tref je een eerbetoon aan Rajko Mitic zelf, een legendarische oud-speler. Ook geinig: het Red Cafe, een prima barretje onder de tribune.
Omladinski stadion
Is het je allemaal niet obscuur genoeg? Het Omladinski stadion van het bescheiden OFK Beograd is één van de meest centraal gelegen voetbalstadions van Belgrado. Prima te combineren met het bierdrinken in de binnenstad dus (of met de nabijgelegen Liga pub van hierboven) en het is nog een leuk stadionnetje ook. De tribunes zijn grotendeels vervallen, maar het stadion is charmant en compact, mooi tussen de huizen gelegen. Spreek gerust iemand aan en vraag of je even binnen mag kijken.
Stadion FK Obilić
Nog niet genoeg oostblokromantiek? Laat je dan ook even afzetten bij het Stadion FK Obilic, vernoemd naar de gelijknamige club uit 1924. Triest genoeg bestaat de club alleen nog op papier, na te zijn afgezakt in de krochten van het Servische voetbal, maar het stadion is nog absoluut de moeite. Ook hier geldt: vervallen tribunes, oude meuk, maar prachtig gelegen tussen de huizen. Binnenkomen kan een uitdaging zijn, maar de gevel (met opschrift ‘Champion of Yugoslavia 1997-98’) is al de moeite waard.
Bovenop een winkelcentrum: FK Vozdovac Stadium
Oude meuk zul je er niet treffen, maar bijzonder is het zeker: het FK Vozdovac Stadium van de gelijknamige club, een redelijk stabiele middenmoter in de Servische competitie. Dit stadion uit 2013 werd namelijk volledig op het dak van een winkelcentrum gebouwd, iets ten oosten van het stadion van Rode Ster. Je treft er kunstgras en tribunes zoals je die bij de nieuwere stadions in Nederland ook wel treft, maar de ligging is echt speciaal. Het winkelcentrum eronder is bovendien prima om wat souvenirs mee te nemen voor de achterblijvers.
Bonustips: Rad Belgrado en een kerk achter het doel
Is dat alles? Zeker niet. Belgrado heeft nog tal van andere kleine, soms obscure stadions. Zo is ook het Stadion Kralj Petar Prvi van Rad Belgrado een must voor liefhebbers van vergane glorie. Het mooiste voetbalveld vind je bij FK Dorcol, in een bocht van de Donau, pal naast het oude fort ‘Beogradska tvrdjava’. Ook uniek: bij het clubje FK Bežanija tref je een kerk pal achter het doel. Dit laatste stadionnetje ligt vlakbij het vliegveld, dus perfect te combineren tijdens je trip.