Artikel

Noors voetbal in een notendop

De officiële competities liggen stil, bijna allemaal althans, want wie een backpacktrip naar het hoge noorden onderneemt kan in de maanden juli en augustus gewoon competitievoetbal kijken. In Noorwegen hoef je je met clubs als FK Bodø/Glimt en Rosenborg BK geen moment te vervelen!

Noors voetbal in een notendop

Eliteserien

Het hoogste niveau van Noorwegen speelt van april tot november haar competitiewedstrijden, omdat in de wintermaanden de velden simpelweg niet bespeelbaar zijn. Waar het Noorse voetbal vroeger traditioneel door Rosenborg BK gedomineerd werd, hebben de laatste jaren clubs Molde FK en FK Bodø/Glimt dat stokje overgenomen, waar vooral laatstgenoemde club een ongekende opmars heeft beleefd. Dat was hard nodig, want het voetbal in Noorwegen leeft niet bijzonder. Stadions zijn mager gevuld, waardoor je zelf de sfeer moet maken. Daarentegen is het landschap in Noorwegen uniek, en de ligging van sommige stadions ronduit adembenemend.

Ullevaalstadion ontvangt Europese top

Het grootste stadion van Noorwegen vind je in Oslo. Het Ullevaalstadion opende zijn deuren in 1926, waar het diende als thuisbasis voor het inmiddels failliete FC Lyn. Nu speelt het nationale elftal van Noorwegen hier haar wedstrijden, met plek voor 25.572 toeschouwers. Naast nationale affiches staan er 's zomers regelmatig prachtige oefenwedstrijden op het programma. In 2022 Op 30 juli nam Manchester United het er op tegen Atlético Madrid, en dit jaar komen de Mancunians wederom naar Ullevaal, voor een ontmoeting met Leeds United. In het stadion vind je ook het museum van het Noorse voetbal, inclusief een vette expositie over Noren in de Premier League. Het stadion ligt ten noorden van Oslo. Met de bus stap je in 20 minuten voor de ingang uit.

Derby’s in de omgeving

Naast Vålerenga IF, de grootste club uit Oslo, zijn er nog twee clubs van statuur in de buurt. Zo heb je in een buitenwijk Stabaek Fotball, terwijl in voorstad Lillestrøm de gelijknamige voetbalclub het de laatste jaren voortreffelijk doet in de Eliteserien. Stabaek degradeerde in 2021 naar de Eerste Divisie, waardoor Vålerenga – Lillestrøm momenteel als de echte derby wordt gezien, wat gepaard gaat met excentrieke spandoeken, vuurwerk en uitbundige spreekkoren. In dit soort wedstrijden komt de fanatieke voetbalsupporter in de Noor omhoog. Zo werd in 2013 het standbeeld van Lillestrøm clublegende Tom Lund onthoofd door de ultra’s van Vålerenga. Inmiddels staat het standbeeld gerestaureerd en wel voor het Åråsen Stadion. Tussen Lillestrøm en Oslo rijdt een hogesnelheidstrein, waardoor je in slechts 10 minuten in de voorstad bent.

Valerenga fans

Drammen

Op 50 kilometer van Oslo ligt Drammen, een moderne stad die niet mag ontbreken tijdens jouw trip door Noorwegen. De stad bevat vele campings, een eigen strand midden in het centrum en prachtige natuurgebieden eromheen. Daarnaast is het de geboorteplaats van een van de meest talentvolle middenvelders ter wereld. De huidige Arsenal-speler en aanvoerder van Noorwegen Martin Ødegaard speelde zich bij Strømsgodset IF in de kijker van de wereldtop. De club speelt in het Marienlyst stadion, een knusse voetbalbak met een prachtig uitzicht op de bergen. Tickets kosten rond de €20 per stuk en zijn te koop op de officiële clubsite.

Marienlyst soccer stadium Drammen

Bohemen Sportspub

Midden in het centrum van Oslo bevindt zich de sportbar Bohemen, met daaronder een nachtclub en daarboven een Chinees restaurant. Kortom, een ideaal gebouw voor een avond vol vertier. De sportbar is versierd met vlaggen en trofeeën van bekende en onbekende voetbalclubs, het bier is er voor Noorse begrippen goedkoop en ze hebben een breed assortiment aan lokale speciaalbieren. Dit alles maakt het een gewaardeerde uitvalsbasis voor verschillende supportersgroepen, al heeft de aanhang van Vålerenga IF, de Klanen, wel de overhand. Via de metro komen ze naar Bohemen. Spelers van Vålerenga schijnen ook wel eens langs te komen!

Bohemen sportspub

Hollandse schoolvoetbal middenin de natuur

Als je AS Roma met 6-1 weet te verslaan, kan je als club niet worden overgeslagen. Waar vorige plekken zich allemaal rond Oslo bevonden, ligt Bodø helemaal in het noorden. Hoewel de club Bodø/Glimt de laatste jaren een stormachtige ontwikkeling heeft doorgebracht, is het stadje piepklein en het stadion verre van bijzonder. Wel is het qua omgeving Noorwegen op zijn best: het plaatsje ligt ingegraven tussen besneeuwde bergtoppen met op de achtergrond een woeste zee die tegen de rotsen beukt. In combinatie met verzorgd, aanvallend voetbal is Bodø/Glimt de perfecte tussenstop op weg naar de poolcirkel.

Bodo min

Bucketlistlocatie Henningsvær

Nog noordelijker ligt Henningsvær, een plaats met 428 inwoners op het eiland Austvågøy. In het dorp bevindt zich het Henningsvær Stadion: een voetbalveld op het zuidelijkste punt van het eiland omgeven door rotsen. Een tribune of dug-out is overigens ver te zoeken. Niet ver van de Noordpool, met een schitterend uitzicht op de Noorse Zee is dit zonder twijfel een van de meest fotogenieke voetbalvelden ter wereld.

Voetbalveld noorwegen

Ex-grootmacht met waanzinnig CV

Trondheim is een stad waar meer dan genoeg voetbalgeschiedenis is te vinden. Rosenborg BK zetelt hier, de ploeg die in de jaren 90 heer en meester was in de Noorse competitie. Ook op Europees niveau boekte de ploeg historische overwinningen in de Champions League tegen AC Milan, Real Madrid en Borussia Dortmund. Rosenborg BK heeft het grootste stadion van de Eliteserien, met wekelijks rond de 14.000 toeschouwers. Het stadion ligt iets ten zuiden van het centrum, met de auto doe je er tien minuten over. De grote vijand is Molde FK, de ultra’s van Rosenborg (genaamd Kjernen) houden zich tijdens deze kraker zich geen moment stil.

Rosenborg bk